شارژ کنترلر پنل خورشیدی

شارژ کنترلر خورشیدی بطور کلی دستگاهی جهت تنظیم ولتاژ و یا جریان خروجی از پنل های خورشیدی، برای محافظت از باتری ها در مقابل شارژ بیش از اندازه است. نقش شارژ کنترلر خورشیدی در سیستم های خورشیدی جدا از شبکه بسیار حائز اهمیت می باشد. در صورتی که تنظیم بر نحوه شارژ باتری وجود نداشته باشد باتری ها بر اثر شارژ بیش از حد آسیب خواهند دید.

تا زمانی که نور خورشید زیاد می شود پنل خورشیدی هم ولتاژ بیشتری تولید می کند و ولتاژ بیش از حد پنل خورشیدی می تواند به باتری ها آسیب برساند. پس شارژ کنترلر برای تامین یک ولتاژ مناسب جهت شارژ باتری ها استفاده می شود. زمانی که ولتاژ تولیدی پنل خورشیدی بیش از حد بود شارژ کنترلر، ولتاژ را به حد مناسب جهت شارژ باتری کاهش می دهد تا باتری ها آسیب نبینند.

شارژ کنترلر (PWM (Pulse Width Modulation
این شارژ کنترلرها نیز مانند همه ی شارژ کنترلرها وظیفه ی کنترل شارژ و دشارژ باتری ها را بر عهده دارند. آنها ولتاژ ورودی باتریها را طوری تنظیم می کنند که به آنها آسیبی وارد نشود. این شارژ کنترلرها وقتی برای کنترل شارژ باتری ها بکار گرفته میشوند، لحظه به لحظه با چک کردن میزان شارژ باتری، میزان شارژ (جریان) مورد نیاز را تغییر می دهند، یعنی هر چقدر که باطری به شارژ کامل نزدیک می شود میزان جریان شارژ هم کم می شود.

مراحل شارژ کنترلر ها :
بیشتر شارژ کنترلرهای بازار این سه مرحله را برای شارژ باتری ها انجام می دهند :

۱. مرحله BULK (شارژ حداکثری) :
در این مرحله ولتاژ تا حد ولتاژ BULK(معمولاً بین ۱۴.۲ تا ۱۴.۶ ولت) زیاد شده و بیشترین جریان برای شارژ باتری ها کشیده می شود اما جریان در این مرحله ثابت است و تا ولتاژ باطری ها به ۸۰ الی ۹۰ درصد ولتاژ شارژ کامل برسد ادامه دارد. زمان این مرحله تقریبا نیمی از زمان شارژ باتری می باشد و بیشترین شارژ باتری در این مرحله اتفاق می افتد (در این مرحله ولتاژ متغییر و جریان ثابت است).

۲.مرحله ABSORPTION (شارژ کامل) :
در این مرحله ولتاژ شارژ تا یک زمان معین ( معمولاً یک یا دو ساعت)، هنگامی که جریان به کمترین حد خود یعنی اشباع برسد در حد همان ولتاژ BULK باقی می ماند. به علت اینکه ولتاژ دو مرحله تقریباً با یکدیگر برابر است انتقال از مرحله BULK به مرحله ABSORPTION به آرامی صورت می گیرد (در این مرحله جریان متغییر و ولتاژ ثابت است).

۳.مرحله FLOAT (شناوری) :
زمانی که مرحله ABSORPTION تمام شد (معمولاً جریان شارژ به ۳ درصد جریان نامی برسد) ولتاژ تا حد ولتاژ مرحله FLOAT (معمولاً ۱۳.۲ تا ۱۳.۶ ولت) کاهش یافته و باتری ها یک جریان خود نگه دار یا جریانی که از تخلیه باتری جلوگیری می کند از سیستم دریافت می کنند (در این مرحله هم ولتاژ ثابت است و هم جریان).

نحوه عملکرد شارژ کنترلر PWM :
اساس کار به این صورت است که این شارژ کنترلر مانند یک کلید هوشمند عمل می کند ، یعنی با سنجیدن میزان جریان مورد نیاز برای شارژ باتری قطع و وصل می شود تا آن جریان را تامین کند.

تفاوت این شارژ کنترلر با انواع قدیمی در هوشمند بودن آن است. شارژ کنترلر های قدیمی مانند یک کلید بودند و فقط عمل قطع و وصل را انجام می دادند ولی PWM مانند یک کلید هوشمند عمل می کند، یعنی با نمونه برداری از میزان شارژ باتری علاوه بر اینکه میزان عرض پالس را معلوم می کند میزان سرعت قطع و وصل شدن پالس را هم مشخص می نماید .

از بارزترین قابلیتهای دستگاه کنترل شارژ 12 ولت 20 آمپر PWM، میتوان به کنترل شارژ پنل های خورشیدی، انواع محافظت‌ها، کنترل بار، تشخیص روز و شب و … اشاره نمود.