بینایی ماشین (پردازش تصویر صنعتی)

در دنیای امروز با پیشرفت فن آوری، روز به روز به کاربردهای تکنیک های جدید در صنایع افزوده می شود. یکی از فن آوری های نسبتا جدید که در حال ورود به صنعت بوده و سرعت و کیفت تولید را دگرگون کرده است بینایی ماشین است. بینایی ماشین بطور مختصر افزودن قدرت بینایی به یک ماشین است بطوری که از طریق یک یا چند دوربین قادر به درک محیط اطراف خود بوده و متناسب با شرایط تصمیم درستی بگیرد. افزودن این قابلیت به ماشین کاربردهای زیادی به آن در صنعت میدهد چرا که ماشین قادر خواهد بود اشیاء، مکان آنها، اندازه، رنگ، سرعت حرکت، سلامت ظاهری و... را تشخیص دهد و بر اساس نتیجه بدست آمده قطعه معیوب را از خط تولید خارج کرده یا رباتی را هدایت کند و یا... یکی از مهم ترین کاربردهای بینایی ماشین در صنعت، استفاده از آن برای کنترل کیفیت تولید است. استفاده از بینایی ماشین در کنترل کیفیت محصولات صنعتی، دارای مزایای بسیاری نسبت به استفاده از انسان است.
در زیر به برخی از این مزایا اشاره می‌کنیم:


سرعت و دقت بالا:

بینایی ماشین قادر است با سرعت بسیار بالا و با دقت بسیار بالا، عیوب و خطاهای موجود در محصولات را تشخیص دهد. در مقابل، استفاده از انسان در کنترل کیفیت با سرعت و دقت پایین‌تری همراه است.




قابلیت تکرار

بینایی ماشین قابلیت تکرار بسیار بالایی دارد و در همه شرایط به یک شکل عمل می‌کند. این در حالی است که استفاده از انسان در کنترل کیفیت، به دلیل تفاوت‌های فردی و شرایط مختلف، قابلیت تکرار پایین‌تری دارد. برای مثال افراد مختلف ممکن است در تعیین سلامت یا خرابی یک محصول قضاوت متفاوتی داشته باشند.


کاهش هزینه‌ها:

استفاده از بینایی ماشین در کنترل کیفیت، باعث کاهش هزینه‌های تولید و کاهش تعداد عیوب و خطاهای موجود در محصولات می‌شود.


خستگی ناپذیری:

بازدهی و دقت و سرعت نیروی انسانی در طی ساعات کاری با توجه به خستگی و حالات روحی فرد تغییر می کند که این میتواند منجر به بروز خطاهایی در کنترل کیفیت شود. اما با استفاده از بینایی ماشین امکان کنترل کیفیت مداوم با سرعت و دقت یکسان را خواهیم داشت.


کاربردهای بینایی ماشین در کنترل کیفیت محصولات صنعتی عبارتند از:

شناسایی عیوب:

با استفاده از بینایی ماشین، می‌توان عیوبی را که در محصولات صنعتی وجود دارد شناسایی کرد. به عنوان مثال، برای شناسایی قطعات ناقص، ضربه خورده، دارای خط و خش و... بینایی ماشین استفاده می‌شود.


کنترل ابعاد و وجود قطعات:

با استفاده از بینایی ماشین، می‌توان ابعاد محصولات و وجود یا عدم وجود قطعات را کنترل کرد. به عنوان مثال، در تولید بردهای الکترونیکی از بینایی ماشین برای کنترل وجود همه قطعات در مکان درست استفاده می شود.


تشخیص خطاهای تولید:

با استفاده از بینایی ماشین، می‌توان خطاهای تولید را تشخیص داد. به عنوان مثال، در تولید صنعت نساجی از بینایی ماشین برای تشخیص دوخت‌های نامنظم و خطاهای دیگر استفاده می شود.


تشخیص تغییرات در محصولات

با استفاده از بینایی ماشین، می‌توان تغییراتی که در محصولات رخ می‌دهد را تشخیص داد. به عنوان مثال، در تولید لوازم خانگی، بینایی ماشین برای تشخیص تغییرات در رنگ و شکل محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرد.


بررسی کیفیت بسته‌بندی:

با استفاده از بینایی ماشین، می‌توان کیفیت بسته‌بندی محصولات را بررسی کرد. به عنوان مثال، در تولید محصولات غذایی، صنایع دارویی، تولید نوشیدنی ها و... از بینایی ماشین برای بررسی صحت بسته بندی و پر شدن بطری و پاکت ها استفاده می شود.


بررسی نوشته ها، بارکد و QR:

با استفاده از بینایی ماشین، میتوان نوشته ها، علامت های خاص، بارکد ها و QR کد ها را بررسی کرد تا در صورت بروز خطا در چاپ هرکدام از آنها اقدام مناسب صورت گیرد.


بررسی کیفیت مواد اولیه

با استفاده از بینایی ماشین، می توان کیفیت و سلامت مواد اولیه خط تولید را بررسی کرد تا از ورود مواد اولیه معیوب به خط جلوگیری شود. دسته بندی و سورتینگ گوجه فرنگی، سیب و انواع میوه های خطوط تولید رب و آبمیوه و جدا سازی میوه های سالم از خراب و یا با رنگ های مختلف یکی از نمونه این کاربرد ها در صنعت است.

به طور خلاصه، بینایی ماشین در کنترل کیفیت محصولات صنعتی به عنوان یک ابزار بسیار مهم و موثر شناخته می‌شود. با استفاده از این فناوری، می‌توان کیفیت محصولات را بهبود داد و هزینه‌های تولید را کاهش داد.


طراحی و اجرای سیستم بینایی ماشین و کنترل لیزر کارخانه دکمه سازی

در این پروژه که به سفارش کارخانه تولید دکمه آرین پویا اجرا شده است، موقعیت قرار گیری دکمه ها در دستگاه با سیستم پردازش تصویر شناسایی شده و سپس به لیزر دستور متناسب داده می شود. کلیه مراحل طراحی، ساخت و نرم افزار پردازش تصویر و کنترل لیزر توسط شرکت زیست پردازش آریا با انجام رسیده است. این سیستم بینایی ماشین قابلیت تشخیص الگوهای مختلف در دکمه ها را داراست و از انعطاف بالایی جهت تطابق با محصولات کارخانه برخوردار است. در نتیجه اجرای این پروژه علاوه بر افزایش کیفیت محصول، به هوشمندی هرچه بیشتر دستگاه تولید دکمه و صرفه جویی در استهلاک لیزر کمک ویژه ای شده است.









سامانه بینایی ماشین و پردازش تصویر لامپهای هالوژن خودرو

نصب این سامانه بر روی دستگاه های مونتاژ لامپ های هالوژن خودرو منجربه افزایش بهره وری در فرآیند تولید و همچنین ارائه محصولی با کیفیت بالاتر می گردد. نیمه خودکار سازی دستگاه ها و حذف عملیات اپراتوری در فرآیندهای تشخیصی جابجایی و تعیین موقعیت مناسب قطعات برای مونتاژ بصورت خودکار افزایش سرعت تولید کنترل و تشخیص الگوی استاندارد فیلامنت تنگستن لامپ هالوژن و پیشگیری از ورود مواد اولیه با کیفیت نامناسب در خط کاهش خطاهای اپراتوری با هشدارها و پیشگیری ها خروجی محصول یکنواخت و بدون نوسان کیفیت جمع آوری و ذخیره داده ها و ارائه اطلاعات و گزارشات و تحلیلهای کاربردی به مدیران تعیین عملکرد هر اپراتور – تعیین آمار تولید – میزان کیفیت مواد اولیه و … این سامانه به سفارش شرکت دانش بنیان پارس سامان ایرانیان آماده شده و درحال حاضر در خط تولید برای دستگاههای موجود به اجرا در آمده است. 1400-1401








سامانه دسته بندی سیب (Apple sorting)

این سامانه با استفاده از تکنیک های پردازش تصویر قابلیت دسته بندی سیب های عبوری از نوار نقاله را داراست. این محصول برای خطوط تولید آبمیوه، مزارع بزرگ میوه و... کاربردی است.

  • دسته بندی سیب بر اساس رنگ و نسبت های رنگی
  • جدا سازی سیب های خراب از سالم
  • دسته بندی بر اساس اندازه
  • قابلیت تعریف حدود رنگی توسط کاربر







دستگاه کنترل کیفیت چرخ دنده

این دستگاه با استفاده از روش های پردازش تصویری به کنترل کیفیت و دسته بندی قطعات صنعتی از جمله چرخ دنده میپردازد. بکار گیری این دستگاه در خطوط تولید قطعات صنعتی که محصول الزامات کیفی ظاهری حساسی دارند توصیه می شود.

  • قابلیت شمارش تعداد دندانه سالم چرخ دنده
  • شناسایی سلامت ظاهری و ضربه های سطحی از پشت و روی قطعه
  • تعیین هم مرکزی حفره مرکزی با دندانه ها
  • تعیین میزان تقارن قطعه
  • تعیین اندازه قسمت های مختلف و مقایسه با مقادیر تعریف شده
  • خارج کردن قطعات معیوب از خط تولید
  • قابلیت تعریف حدود خطا توسط کاربر